Final inženiring d.o.o.

Pošljite povpraševanje

Vaše ime*
E-pošta*
Vaše sporočilo*
CAPTCHA
CAPTCHA
Vnesite znake, ki jih vidite na sliki*
Domov | Zemljevid strani | Konakt    

domov Zemljevid strani Kontakt      

 
Oblačimo hiše po ugodnih cenah ... fasade FINAL Barvamo in svetujemo po ugodnih cenah ... fasade FINAL Kvaliteta bivanja - ročni in strojni ometi ... fasade FINAL Z vašimi željami do prijetnega ambienta... fasade FINAL
 

Strojni ometi

Pri strojnem nanosu ometov se malta nanaša na zid s strojčkom, oziroma pištolo za nanos ometa. Tak način ometavanja se običajno uporablja za obdelovanje večjih površin, saj nam omogoča, da v kratkem času omečemo veliko površino in s tem prihranimo veliko časa. Strojno ometavanje je enostavnejše in če ometavamo velike površine tudi cenejše.
Klasični in strojni ometi so si po sestavi zelo podobni. Osnova pa je pri obeh vrstah ometa naravna, razlikujeta pa se v tem, da imajo mešanice za nanos s strojem bolj fino granulacijo in da vsebujejo približno 1 % dodatkov, ki omogočajo strojni nanos ometa.

Priprava podlage
Priprava podlage pred nanosom strojnega ometa je podobna kot pri ročnem ometavanju. Odstraniti moramo odpadle delce zidakov in zadelati morebitne razpoke v zidu. Slabo vezane zidake moramo učvrstiti. Površina, ki jo bomo ometali mora biti trdna in suha. Pri strojnem ometavanju, za razliko od klasičnega, podlage ni treba predhodno premazati s temeljnim obrizgom.

Nanos ometa
Strojni omet nanašamo v dveh slojih. Prvi sloj ometa na zid nabrizgamo vodoravno v vrstah debelih do 2,5 cm, drugega pa običjano navpično. Drugi sloj lahko nanesemo šele, ko je prvi popolnoma suh. Pri drugem nanosu poskušamo doseči čim bolj enakomerno strukturo. Ko se omet strdi, ga lahko, enako kot pri klasičnem ročnem ometu, obdelamo po želji.
Če je strojni omet pravilno nanesen, bi morala biti njegova življenjska doba primerljivo dolga s klasičnimi ometi.

Osnovna funkcija notranjih ometov naj bi bila predvsem v prekrivanju zidov, saj je potrebno priznati, da pogled na zidno opeko očesu ni najbolj prijeten. Vendar se za samo dekorativno funkcijo skrivajo še naslednje prav tako važne naloge:  

  • ustvarjajo prijetno bivalno okolje
  • z ometi dosežemo ravnost linij (vse neravnine pri pozidavi je možno z ometi izravnati), 
  • ometi uravnavajo vlažnost v prostoru 
  • nudijo zvočno in požarno zaščito.

Izbira ometa je odvisna tudi od prostora, kjer se strojni omet nanaša. Tako so za vlažne in mehansko bolj obremenjene prostore (kot so npr.kopalnice, stopnišča) primerni  ometi (apneno cementni ometi). V ostalih bivalnih prostorih pa se predvsem uporablja apneno mavčne omete, saj le ti zagotavljajo visoko kvaliteto bivanja. Apneno mavčni ometi uravnavajo nivo vlažnosti v prostoru, saj višek vlage vpijejo in jo prenesejo na zunanje sloje od koder vlaga izhlapi. Glede končne obdelave sta najpogostejša zaglajena in pa zaribana struktura ometa, seveda pa je možno strojne omete tudi poljubno strukturirati. V zadnjem času se vse bolj uveljavlja strojno nanašanje ometov in z njim povezane tovarniško pripravljene suhe mešanice. Prednosti omenjenega nanašanja so predvsem v vedno enaki sestavi materiala (stroj za ometavanje dozira vedno enako količino vode) in pa seveda površina, ki jo je možno obdelati v enem dnevu, je mnogo večja od klasičnega ročnega nanašanja ometa. Pred vgradnjo strojnega ometa pritrdimo aluminijaste ali pocinkane vogalne zaščitne letve in letve za ometavanje s pomočjo hitrovezne cementne mase.

Delovni pogoji
Med ometavanjem in vezanjem mora biti temperatura podlage, okolice in malte med +5 in +25°C. Za pripravo malte uporabimo vodo iz vodovoda.

Vgradnja
Malto nanašamo s strojem za ometavanje v goseničastih vrstah in želeni debelini do 2 cm. Debelina nanosa naj bo enakomerna. Pri močnem neposrednem soncu in vetru je potrebno površino obvezno omočiti in zaščititi z zaščitno zaveso, priporočljivo je tudi vlaženje ometa še dva dni po vgradnji. Ob potrebi po ogrevanju moramo zagotoviti zadostno prezračevanje ter preprečiti neposredno ogrevanje obdelanih površin.

Nadaljnja obdelava
Omet mora biti popolnoma suh. Čas sušenja je odvisen od debeline nanosa in letnega časa ter znaša 10 do 14 dni za vsak cm debeline. Osušen omet je primerna podlaga za pleskanje (izravnava ali kitanje po potrebi), polaganje tapet, keramike in ostalih oblog. Površine, na katere nameravamo položiti keramiko, ne zaribamo. Cement se med procesom sušenja in strjevanja krči. Morebitne nastale razpoke v ometni površini po potrebi saniramo pred nadaljnjo obdelavo, ko je omet popolnoma suh.